top of page

Εργαστήρια

Οι Μαθητές μας

Η Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για την εμπειρία της στο Εργαστήρι Υποκριτικής: Ενεργό Σώμα /Active Body 2023: 

 

"Active Body Theater Workshop… Κάπου το άκουσα/διάβασα, δεν θυμάμαι τι έγινε πρώτα, αλλά θυμάμαι ότι δεν έδωσα καμία σημασία στον τίτλο. Έδωσα σημασία στο ότι ήταν θεατρικό εργαστήρι, καθώς έτυχε να βρίσκομαι εκείνη την περίοδο σε διαδικασία αναζήτησης μιας δραστηριότητας σχετικής με το θέατρο. Ο Γιάννης κάπου εδώ θα σκέφτεται «εσάς της επικοινωνίας δεν σας πιάνουμε με τίποτα..» (δίκιο έχει). Και δίκιο είχε όταν σκεφτόταν το όνομα του εργαστηρίου, γιατί μέσα στα πρώτα 4-5 μαθήματα, ήταν εμφανείς οι δυνατότητες του εργαστηρίου. Το εντυπωσιακό αυτών, τουλάχιστον όπως το βίωσα εγώ, είναι ότι ανακαλύπτεις διαφορετικά το σώμα, την κίνηση, το λόγο, τη φωνή σου, την αναπνοή σου και τη συσχέτιση αυτών. Διαφορετικά γιατί, κάπως, καταφέρνεις και εξασκείς ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω μέσα από μια συγκεκριμένη πρακτική. Στο μυαλό μου θεωρούσα ότι αυτές οι διαδικασίες είναι πιο διακριτές ίσως και ανεξάρτητες, κι όμως όχι απαραίτητα. Τέλος, στο πλαίσιο ενός τέτοιου σύντομου απολογισμού, δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στο μαγικό στοιχείο του θεάτρου που μεταμορφώνει τον κόσμο και τον φέρνει πιο κοντά. Και επειδή είναι μεγάλη κάθε εβδομάδα, είναι ωραίο να μαθαίνεις να μεταμορφώνεσαι για 3 ώρες, και ο Γιάννης Καρούνης και η Δέσποινα Ζαχαροπούλου το κάνουν καλά αυτό".

Ο Γιάννης Ψαραδάκης μιλά για την εμπειρία του στο Εργαστήρι Υποκριτικής: Ενεργό Σώμα /Active Body 2023: 

 

«Εγώ ένα ποδήλατο ήθελα, τυχαία βρέθηκα εδώ!»

Σκεφτόμουν εδώ και καιρό να δοκιμάσω κάτι σχετικό με το θέατρο και μετά από μία συζήτηση με τον Ανδρέα βρέθηκα στο εργαστήριο. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι η έμφαση του στην χρήση του σώματος, τόσο για την έκφραση, όσο και για την τεχνική που χρειάζεται η υποκριτική. Μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες μαθαίνεις να λύνεις το σώμα σου ενώ πολλές από τις γνώσεις/δεξιότητες που αποκτάς βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας, όπως η άρθρωση του λόγου, οι αναπνοές με την χρήση του διαφράγματος και η στάση του σώματος.

Ο Ανδρέας Ελματζόγλου μιλά για την εμπειρία του στο Εργαστήρι Υποκριτικής: Ενεργό Σώμα /Active Body 2023.

 

"1,2,3 – ανάσα 

Σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι να χωρέσουν και να αποτυπωθούν σε λέξεις όσα συνέβησαν σε αυτό το εργαστήριο. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο. Αγαπημένος μου μήνας. Μήνας νέων ξεκινημάτων. Έτσι λοιπόν και εγώ αποφάσισα να ξεκινήσω το συγκεκριμένο εργαστήριο που ανακάλυψα τυχαία. Κάποιος δάσκαλος μου είχε πει ότι στην ζωή παίζουν ρόλο οι συναντήσεις που θα έχεις. Είχε δίκιο σε αυτή τη περίπτωση, γιατί συνάντησα μια υπέροχη ομάδα και δυο υπέροχους δασκάλους (Γιάννης Καρούνης και Δέσποινα Ζαχαροπούλου).

Μα το πιο βασικό, έκανα θέατρο και το συγκεκριμένο εργαστήριο μου έδωσε μια άλλη οπτική πάνω σε αυτό. Το θέατρο το ήθελα και το θέλω στην ζωή μου. Αποτελεί για μένα μια σταθερά. Φέτος με τις τόσες αλλαγές που συνέβησαν στην ζωή μου το θέατρο, η ομάδα, ο Γιάννης αποτελούσαν σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο μια σταθερά. Από τις λίγες σταθερές που είχα φέτος. Μια σταθερά που δεν μένει ακίνητη αλλά εξελίσσεται. Κάθε Τετάρτη δίναμε ραντεβού και προχωρούσαμε μπροστά, μαθαίναμε κάτι. 

Δεν θα αποκαλύψω τη σημαίνει ο τίτλος, αν έρθετε του χρόνου και εσείς στο εργαστήριο θα το ανακαλύψετε. Αλλά πριν από αυτό σας περιμένουμε στην παράσταση.

Η Ζωή Μπαρίτα μιλά για την εμπειρία της στο Εργαστήρι Υποκριτικής: Ενεργό Σώμα /Active Body 2023:

 

Θυμάμαι εκεί στα τέλη Σεπτέμβρη την πρώτη μας συνάντηση στο Active Body Theater Workshop. Κουβαλώντας μέσα μου μια τεράστια προσωπική συντριβή και επηρεασμένη από το καθεστώς φόβου που μας είχε επιβληθεί με τις καραντίνες και τις απαγορεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, προβληματιζομουν για το αν θα καταφέρναμε να παραμερίσουμε τη μοναχικοτητα και την ατομικότητα, για το αν θα μπορουσαμε να αφεθουμε στην ομορφιά της συλλογικότητας και για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο εργαστήρι μέσα στους επόμενους μήνες.

Με την ορμητική και συνάμα ήρεμη καθοδήγηση και εμψύχωση από το Γιάννη Καρούνης και τη Δέσποινα Ζαχαροπούλου ο πάγος μεταξύ μας έσπασε από την πρώτη κιόλας συνάντηση, η ομάδα γεννήθηκε και το ταξίδι ξεκίνησε. 

Κάθε βδομάδα βιώναμε να συντελούνται μεσα μας και έξω μας γεγονότα κι αλλαγές , άλλοτε ανεπαίσθητες και άλλοτε σαρωτικές. 

Να εμπιστευόμαστε τον άλλο άνθρωπο της ομάδας, πριν καν τον θεωρήσουμε γνωστό μας η φίλο μας.

Να απελευθερώνονται οι δυνάμεις μας αφουγκραζόμενοι και ενεργοποιώντας την αναπνοή και το σώμα μας, να συντονίζονται τα βήματά μας και τελικά να συντονίζονται οι καρδιές μας.

Να σπάει η βιτρίνα του ατσαλάκωτου ανθρώπου, που δεν γελάει, δεν κλαίει,δε θυμώνει μπρος σε άλλους. Θυμηθήκαμε πώς ειναι να παίζουμε με αυθορμητισμό αν και χωρίς να είμαστε πια παιδιά.

Μάθαμε τι σημαίνει να σπάει ο τοίχος μεταξύ εκείνων που παίζουν στη σκηνή και εκείνων που συγκροτούν το κοινό στο θέατρο. 

Να παλεύουμε να μετασχηματισουμε το χρόνο μας πάνω στη σκηνή σε θεατρική πράξη αναπαράστασης αναμνήσεων, βιωμάτων, επιθυμιών, συναισθημάτων , ανθρώπων άλλων, που είτε πέρασαν καποτε από τον κόσμο αυτόν είτε έζησαν μόνο στη φαντασία όσων έγραψαν για αυτούς. 

Μέσα ιδίως από τη διαδικασία να στήσουμε την παράστασή μας από τα κείμενα που οι ίδιοι επιλέξαμε, είδαμε με έκπληξη το βλέμμα,τη φωνή και την κίνησή μας να μεταμορφώνονται για να προσπαθήσουμε να απευθυνθούμε θεατρικά, χωρίς να χρειαζόμαστε τη μεσολάβηση οποιουδήποτε διαχωριστικού υλικού ή μέσου ασφαλείας. 

Είναι εντυπωσιακό να ανακαλύπτεις επίσης ότι το θέατρο ως πολιτική πράξη, μπορεί να γίνει κάλεσμα αντίστασης, αμφισβήτησης και ειρωνείας προς την εξουσία, όχι μόνο όταν τέτοιο είναι το περιεχόμενο του έργου αλλά και όταν δουλεύοντας πάνω στο έργο μαθαίνεις βήμα βήμα να επιλέγεις ποιο βλέμμα ,ποια εκφορά του λόγου , ποια στάση του σώματος υπηρετεί αυτό το σκοπό. 

Και είναι πολύ όμορφο να συμμετέχεις σε μια ομάδα με τόσο όμορφους και πεισματάρηδες ανθρώπους. Ευχαριστουμε τον Γιάννη και τη Δέσποινα για όλα όσα μαθαίνουμε και βιώνουμε στο ταξίδι αυτό των εννέα μηνών,καθώς και για την ικανότητά τους να αφουγκράζονται τις ιδιαίτερες ανάγκες,τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της καθεμιάς και του καθένα μας ξεχωριστά ώστε να τις ξεπερναμε και να τραβάμε μπροστά. καλή αντάμωση παιδιά!

bottom of page