Ποιοι Είμαστε
Η Ιστορία μας
Η Ομάδα πείρα(γ)μα δημιουργήθηκε το 2008 από τους ηθοποιούς Ειρήνη Μελά και Γιάννη Καρούνη. ‘Οραμά μας η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συνεργατικού θεατρικού εγχειρήματος. Για τον λόγο αυτό η ομάδα πρωτοστάτησε και στη δημιουργία ενός δικτύου ανέξαρτητων ομάδων με την επωνυμία Δίκτυο Ανεξάρτητων Ομάδων (ΔIΚ.ΑΝ.Ο.).
Η πρώτη παραγωγή της ομάδας πείρα(γ)μα ήταν το έργο του Περικλή Κοροβέση «Επιχείρησις Ιουδίθ» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Κυριακού που παρουσιάστηκε από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009 στο θέατρο «Αργώ».
Το 2009 η ομάδα δημιουργεί την παιδική της σκηνή με το όνομα «Ένα παραμύθι ταξιδεύει». Η Ειρήνη Μελά με την εμπειρία και τη γνώση της στο θέατρο για παιδιά αναλαμβάνει να διασκευάσει και να σκηνοθετήσει το παραμύθι της Δήμητρας Ψυχογυιού «Ο Κηπουρός του Ουρανού». Η παράσταση αγαπήθηκε από τα παιδιά και παρουσιάστηκε αρχικά στο θέατρο «Κνωσσός» το 2009 και την περίοδο 2009-2010 στο θέατρο «Άνεσις.»
Το 2010 εντάχθηκε ως μέλος στο δυναμικό της ομάδας η σκηνοθέτις Αγγελική Κασόλα. Η ομάδα πείρα(γ)μα ως ένα διευρυμένο σχήμα πλέον, με τους Ειρήνη Μελά, Γιάννη Καρούνη και Αγγελική Κασόλα, ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι με βασικές αρχές τον συνεργατισμό, την εμπιστοσύνη και την καλλιτεχνική ανέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Η πρώτη απόφαση ήταν η ομάδα να βγει από τις θεατρικές αίθουσες και να δημιουργήσει παραστάσεις παντού. Πρώτη απόπειρα αυτού του εγχειρήματος ήταν η παρουσίαση της παράστασης «Play it, again Sam» το 2010 στη μουσική σκηνή «Up Stage» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Το 2010 η ομάδα στεγάζεται στον χώρο ερεύνας «Studio 20/21» που διατηρούσε η Αγγελική Κασόλα στο Κουκάκι. Στον χώρο της πλέον η ομάδα ξεκινά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ετήσιων εργαστηρίων εφαρμοσμένου θεάτρου για μη ηθοποιούς.
Μετά την από δύο χρόνια καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας που σημείωσε η παράσταση «Play it, againSam», η ομάδα πείρα(γ)μα παρουσιάζει το 2011 στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, την παιδική παράσταση «Η πολιτεία των χαμένων παραμυθιών». Ένα υπερθέαμα με ακροβάτες, ξυλοπόδαρους, χορευτές και μάγους που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν η Αγγελική Κασόλα και η Ειρήνη Μελά.
Την Άνοιξη του 2011 η ομάδα αποφασίζει να πάρει θέση για τις πολιτικές που εφαρμόζονταν στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού. Παρουσιάζει στην Πλατεία Συντάγματος, στα πλαίσια των συνεχόμενων διαδηλώσεων εκείνης της περιόδου, ένα δρώμενο βασισμένο στη σκηνή της εκδίωξης της πενίας από τον λαό έτσι όπως την αποτυπώνει ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του «Πλούτος». Η παρέμβαση αυτή υλοποιείται με τη συμμετοχή διαδηλωτών οι οποίοι εντάχθηκαν στο δρώμενο μετά από ένα σύντομο εργαστήρι που έλαβε χώρα στην Πλατεία Συντάγματος. Το δρώμενο αυτό υπήρξε η αρχή μιας νέας πορείας που κατέληξε στο ανέβασμα του έργου «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Μια πρώτη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε στο θέατρο «Βαφείο» το 2011 από τους μαθητές των εργαστηρίων της ομάδας πείρα(γ)μα. Στη συνέχεια η παράσταση δουλεύτηκε εκ νέου με επαγγελματίες ηθοποιούς και παρουσιάστηκε αρχικά στη σκήνη «Up Stage» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα και μετάφραση της Ειρήνης Μελά, όπου σημείωσε επιτυχία και έλαβε τον ενθουσιασμό και τη στήριξη του κοινού. Μαζί με πλήθος συντελεστών, τον ρόλο του Πλούτου ερμήνευσε ο ηθοποιός Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, τον ρόλο του Καρίωνα ερμήνευσε ο ηθοποιός Γιάννης Καρούνης και τον ρόλο της Πενίας η ηθοποιός Ειρήνη Μελά.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης του «Πλούτου» τον χειμώνα 2011-2012, η ομάδα πείρα(γ)μα συζητά πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα σύστημα όπου το καλοκαίρι η παράσταση θα πάρει έντονο λαικό χαρακτήρα και θα ενσωματώσει στους κόλπους της πολιτιστικές δυνάμεις από την επαρχία. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Θέατρο και κοινωνία,» το καλοκαίρι του 2012 η ομάδα συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς στην επαρχία και μετά από ένα πένθημερο εντατικό εργαστήρι εφαρμοσμένου θεάτρου ανά τόπο που επισκέπτεται, εντάσσει σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης χορευτές παραδοσιακών χορών και οργανοπαίχτες παραδοσιακής μουσικής δίνοντας έτσι σε κάθε περιοχή ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από τη μια, ενώ από την άλλη δημιουργεί στην κοινότητα ένα εβδομαδιαίο συμμετοχικό πολιτιστικό γεγονός. Επρόκειτο για μια βιωματική διαδικασία όπου το θέατρο δεν είναι απλά ένα γεγονός για την κοινότητα που λαμβάνει χώρα κατά τη διαρκεία μιας βραδιάς αλλά εμψυχώνει, κινητοποιεί και βάζει την κοινότητα στη θέση του συνδημιουργού ενός πολιτιστικού γεγονότος. Για την πρωτότυπη σκηνοθεσία του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, η παράσταση βραβεύτηκε το 2013 από την «Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» με τον έπαινο αρχαίου δράματος στα βραβεία «Κάρολος Κουν 2012».
Μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης «Πλούτος,» η ομάδα αποφασίζει να συμμετάσχει στο «Πρώτο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παρασταστικών Τεχνών» που έλαβε χώρα στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός τον Μάρτιο του 2014 με την παράσταση «Μάμα Τόνυ» της Φράνκα Ράμε, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα και ερμηνεία της Ειρήνης Μελά. Με τη «Μάμα Τόνυ» ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ομάδα με παραστάσεις που αφορούν στον αντιφασισμό και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η ομάδα αποφασίζει να αποχωρήσει εντελώς από οργανωμένους χώρους και να παρουσιάσει την παράσταση «Μάμα Τόνυ» σε μη θεατρικούς χώρους όπως συνεργατικά καφενεία, κοινωνικούς χώρους αλληλεγύης , καταλήψεις, αντιφασιστικά φεστιβάλ και πλατείες. Η παράσταση «Μάμα Τόνυ» ξεπερνά τις τριακόσιες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.
Τον Μάιο του 2014 ο διευθυντής του Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης προτείνει στην ομάδα να παρουσιάσει μια δράση τιμής για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η ομάδα επιλέγει να παρουσιάσει ένα δρώμενο στον χώρο του Σκοπευτηρίου βασισμένο στο βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων» με τη συμμετοχή πενήντα εθελοντών από την Αθήνα, το οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Το δρώμενο αυτό υπήρξε η αρχή μιας νέας πορείας. Η Αγγελική Κασόλα διασκευάζει και σκηνοθετεί την παράσταση «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Τζόκα που αφορά στη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, τον οποίο ενσαρκώνει επί σκηνής ο ηθοποιός Γιάννης Καρούνης, ενώ τον ρόλο της Χαράς Λιουδάκη ερμηνεύει η Ειρήνη Μελά.
Η παράσταση ξεπερνά τις 200 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το οδοιπορικό της ζωής του Σουκατζίδη από την Κρήτη έως το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Παρουσιάζεται σε τόπους όπου έδρασε ο Σουκατζίδης στην Κρήτη, σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπου φυλακίστηκε, όπως: η Λάρισα, το «Μπλοκ 15» στο Χαιδάρι, οι φυλακές της Ακροναυπλίας καθώς και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου εκτελέστηκε. Τον Μάρτιο του 2017 ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) η παράσταση παρουσιάζεται στην Cooperativa Garcia Lorca Collectif στις Βρυξέλλες στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το λοιμό στην Αθήνα τον Χειμώνα του 1941/42.
Τον Οκτώβριο του 2017 μετά από πρόταση του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη». Η ομάδα πείρα(γ)μα στήνει μια παράσταση-εγκατάσταση του «Κύκλου των μάταιων πράξεων» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την οποία σκηνοθετεί η Αγγελική Κασόλα και συμμετέχουν επίσκηνής: ο ηθοποιός Γιάννης Καρούνης (στον ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη), η Ειρήνη Μελά (στον ρόλο της Χαράς Λιουδάκη), 100 εθελοντές, γυναίκες και άντρες, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γεράσιμος Γεννατάς, η Κατερίνα Κατσίγιαννη και η Νατάσα-Τζαβέλα Παπαδοπούλου. Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ και προβλήθηκε την πρωτομαγιά του 2018.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 η ομάδα στήνει αντίστοιχη παράσταση-εγκατάσταση του «Κύκλου των μάταιων πράξεων» στον ιστορικό χώρο των πρώην Φυλακών της Ακροναυπλίας στο Ναύπλιο σε συνεργασία με το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας και με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην παράσταση συμμετέχουν πενήντα εθελοντές από τον Νομό Αργολίδας.
Το 2017, στα πλαίσια των παραστάσεων ιστορικής μνήμης η ομάδα πείρα(γ)μα παρουσίασε την παράσταση-ντοκουμέντο «Η Δίκη του Μπρεχτ» βασισμένη στην απολογία του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων του Κογκρέσου (H.U.A.C) καθώς και σε αποσπάσματα από το φάκελο του Μπρέχτ στο FBI. Τη σκηνοθεσία καθώς και τη σύνθεση κειμένων/οπτικοακουστικού υλικού ανέλαβε η Αγγελική Κασόλα. Ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Γιάννης Καρούνης (Μπρεχτ), Ειρήνη Μελά (Δικαστές), Παναγιώτης Διαμαντόπουλος και Ορέστης Γεωργίου (πράκτορες FBI).
Το 2017 η ομάδα αφήνει τη στέγη της στο Κουκάκι και μεταφέρει τις δράσεις της στα Πετράλωνα δημιουργώντας το ΚΕ.ΜΕ.ΘΕ.Τ., ένα κέντρο μελέτης και έρευνας της θεατρικής τέχνης.
Η ομάδα πείρα(γ)μα από το 2010 διοργανώνει κάθε Ιούνιο πενθήμερο φεστιβάλ παρουσίασης της ετήσιας εργασίας των μαθητών που συμμετέχουν στα εργαστήριά της.
Το πρόγραμμα «Θέατρο και κοινωνία» που εφαρμόστηκε από την ομάδα από το 2012 έως το 2019 συσπείρωσε γύρω από την ομάδα πολιτιστικές δυνάμεις της χώρας όπως χορευτικούς συλλόγους, ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα καθώς και μαθητές των εργαστηρίων οι οποίοι συμμετείχαν σε δράσεις και παραστάσεις της ομάδας όπως η παράσταση δρόμου «Ο Θάνατος και Ανάσταση του Πόπολο Πλέμπα» που παρουσιάστηκε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στην Πλατεία Ομονοίας στο «Δεύτερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών».
Σημαντική υπήρξε και η ανταπόδοση προς την κοινωνία από την ομάδα. Κατά το διάστημα 2010-2019 η ομάδα στήριξε τα παιδιά των απολυμένων εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση στις παιδικές παραστάσεις της, στήριξε το απεργιακό ταμείο των εργαζομένων στην «Χαλυβουργία», της μεγαλύτερης απεργίας διάρκειας εννέα μηνών, προσφέροντας εξ ολοκλήρου τα έσοδα παράστασης του «Πλούτου», στήριξε τριάντα παραγωγές ανεξάρτητων ομάδων παρέχοντας δωρεάν το χώρο της στο Κουκάκι για πρόβες, στήριξε ανέργους παρέχοντας χαμηλό έως και μηδενικό αντίτιμο στα εργαστήρια της, εφάρμοσε σε πολλές από τις παραστάσεις της την πολιτική της ελεύθερης συνεισφοράς.
Τον Μάρτιο του 2020 και ενώ η ομάδα βρίσκεται σε πρόβες για το ανέβασμα της παράστασης «Το Αλλιώτικο»των συγγραφέων Ουρανίας Γκιόνη και Σάκη Χρυσόγελλου, αναστέλλει κάθε δράση της για τα επόμενα δυο χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων του covid-19.
Στις αρχές του 2023, η ομάδα πείρα(γ)μα, αφού αποχαιρέτησε τα μέλη Ειρήνη Μελά και Αγγελική Κασόλα, καλωσόρισε στους κόλπους της το καινούργιο μέλος Δέσποινα Ζαχαροπούλου.
Η ομάδα πείρα(γ)μα, ως ένας μη προσωποπαγής θεατρικός οργανισμός που βασίζεται στο πνεύμα του συνεργατισμού και της οριζόντιας δομής στη λήψη αποφάσεων, ανοίγει έναν νέο κύκλο. Με την είσοδο στην ομάδα της εικαστικού και ακαδημαϊκού Δέσποινας Ζαχαροπούλου [Ph.D. in Philosophy and Fine Αrt(Performance), Royal College of Art – υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση] ξεκινά ένας νέος κύκλος δράσεων.
Η ομάδα πείρα(γ)μα δημιουργεί το Active Body Theater Workshop, ένα ερευνητικό εργαστήρι όπου οι άξονες εργασίας του στοχεύουν στην ενεργοποίηση των εκφραστικών δυνάμεων του ηθοποιού μέσα από τη λιτότητα και την οικονομία των μέσων, έτσι ώστε ο ηθοποιός να υπάρξει επί σκηνής ως συγκροτημένο πολιτικό υποκείμενο, που θα δράσει ως καταλύτης χρησιμοποιώντας μέσα ποιητικά, για να προτείνει άλλους τρόπους σχετίζεσθαι.
Πρώτο δείγμα της νέας έρευνας της ομάδας πείρα(γ)μα αποτελεί η παράσταση «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καρούνη και Δέσποινας Ζαχαροπούλου, που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και που παρουσιάστηκε το 2022 στο Αρχαίο Θέατρο της Μαντίνειας στην Αρκαδία, στο «Μαλλιαροπούλειο Θέατρο» στην Τρίπολη, στο Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου στο Λεβίδι και στο ΚΕ.ΜΕ.ΘΕΤ. στην Αθήνα.
Παράλληλα, η ομάδα πείρα(γ)μα διερευνά μαζί με νέους μαθητές το Ενεργό Σώμα (Active Body) στο θέατρο και θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της έρευνάς της τον Ιούνιο του 2023 στο καθιερωμένο φεστιβάλ των εργαστηρίων της. Το εργαστήρι καθοδηγούν ο Γιάννης Καρούνης και η Δέσποινα Ζαχαροπούλου.
Από τον Φλεβάρη του 2023, η ομάδα πείρα(γ)μα παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καρούνη, το έργο του Περικλή Κοροβέση «Tango Bar» στη μνήμη του συγγραφέα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Καρούνης και Παναγιώτης Διαμαντόπουλος.
Παράλληλα, η ομάδα πείρα(γ)μα εγκαταλείπει το ΚΕ.ΜΕ.ΘΕ.Τ. στα Πετράλωνα και μεταφέρει τη θεατρική στέγη της στον φιλόξενο χώρο «Τρίκυκλο» στον Νέο Κόσμο (2022-23) και εν συνεχεία στο Κέντρο Σεμιναρίων "Ομάδα Contratiempo" στην Κυψέλη (2023-24).
Η πορεία της ομάδας πείρα(γ)μα δεν θα είχε πραγματωθεί χωρίς τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα της και συνεργάστηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Ευχαριστούμε:
Τους σκηνοθέτες
Θόδωρο Κυριακό, Γιώργο Φίλη και Αγγελική Κασόλα
Τον σκηνογράφο
Τάσο Ζωγράφο
Τους σκηνογράφους-ενδυματολόγους
Ανθή Σοφοκλέους, Μυρτώ Καραπιπέρη και Ασπασία Μπότα
Τη χαράκτρια
Ευτυχία-Μαρία Ροδοπούλου
Τη χορογράφο
Μυρτώ Παπαδοπούλου
Τον λογοτέχνη
Μήτσο Κασόλα.
Τους συγγραφείς
Περικλή Κοροβέση, Δήμητρα Ψυχογυιού, Σπύρο Τζόκα.
Τον ποιητή-δημοσιογράφο
Μανώλη Πολέντα
Τους φωτογράφους
Αθανασία Παστρικού, Ειρήνη Φοσγκεράου, Χριστίνα Σαρλάμη, Γιώργο Λιάμη, Βίκυ Ψυχογιού, Κορίνα Χαριτοπούλου, Σπύρο Τσακίρη, Βαγγέλη Ντούρο, Ιωάννα Noir Ζαχαροπούλου.
Τους μουσικούς
Νίκο Γιούσεφ, Παναγιώτη Τρικάτσουλα, Γιάννη Μάκκα, Δημήτρη Καλλίρη, Αριστείδη Λαύκα, Δημήτρη Πετράκη, Ιορδάνη Γυμνόπουλο, Ilya Algaer, Δημήτρη Σιάμπο, Δημήτρη Καρβέλη, Βαγγέλη Τσουβαλά, το μουσικό σχήμα «Πίπιζες της Αράχοβας», Παναγιώτη Αγγελάκο, Ευαγγελία Σταύρου, Ελένη Μπαίλη.
Τους ηθοποιούς
Ειρήνη Μελά, Βίβιαν Κραββαρίτη, Γιώργο Μοσκιού, Παναγιώτη Διαμαντόπουλο, Άννα Μιχελή, Αντώνη Χαντζή, Κώστα Πέτρου, Γιώργο Αραχωβίτη, Σπύρο Ξένο, Δημήτρη Καμπίτση, Έλλη Καμπίτση, Γιάννη Μίνω, Γιώργο Μουρελάτο, Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο, Νεκτάριο Φαρμάκη, Αλεξάνδρα-Ολυμπία Περιστεράκη, Ελένη-Ρωξάνη Γαρεφαλάκη, Μαρία Μπακέα, Αμαλία Γκούμα, Βασίλη Παπαγεωργίου, Ειρήνη Πολυδώρου, Ορέστη Γεωργίου, Γεράσιμο Γεννατά.
Τους τραγουδιστές
Νατάσσα Τζαβέλλα-Παπαδοπούλου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κατερίνα Κατσίγιαννη, Μαρία Κωσταράκη.
Τους πολιτιστικούς συλλόγους
«Συλλόγος Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας & Πεδινής Ηλείας -Η Εστία», «Πολιτιστικός σύλλογος Ξηροκαμπίου», «Χορευτικός Όμιλος Λειβαδειάς», «Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης», «Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης», «Φιλοτεχνικός σύλλογος Λεβιδίου», «Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρρύσω» «Πολιτιστικός σύλλογος Βαλτεσινίκου».
Τον Σταύρο Χασιώτη και Θοδωρή Μάνο για την τεχνική υποστήριξη.